Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deštná

 

Od 2.-9.září 2023 rekreační pobyt v Deštném v Orlických horách. Ubytování a stravu jsme měli zajištěnou v Chatě Jedlová. Podnikali jsme vycházky po okolí. Nejvíc jsme navštěvovali restauraci Kozí chlívek.
   Po celý týden s námi zůstal autobus i s řidičem. Měli jsem naplánované tři výlety:
   Navštívili jsme město Vamberk, které je pevně spjato s historií a výrobou krajek. Traduje se, že paličkování krajek přinesla na Vamberecko belgická šlechtična Magdalena Gramborá v 17.století. Muzeum krajky Vamberk - viděli jsme staré lidové krajky a vývoj krajkářství až do současnosti.
   Zámek Opočno - procházeli jsme pokoji sourozenců knížete Josefa II - měl čtyři sestry, nahlédli jsme do pokoje služebné, prošli jsme rodové muzeum, rytířský a lovecký sál.
   Dobruška - historické městečko, viděli jsme rodný domek F. Heka, renesanční radnici v níž jsou vystavena díla malíře Františka Kupky, na náměstí sochu Fr. Ladislava Věka .
   V průběhu týdne paní Jalůvková zajišťovala dopolední výlety do Polska na trhy. Celý týden - po večeři - hrál na kytaru a zpíval Karel Kopečný.  
   Po celou dobu jsme měli slunné počasí, které nás vybízelo k vycházkám. Pobytu se zúčastnilo 52 osob. Domů jsme se vrátili opálení, unaveni vycházkami, ale spokojeni.
   Výbor ZO SPCCH Třebíč